Article archive

Çrregullimi i ankthit te pergjithshem

10/06/2011 04:46
    Karakteristika kryesore e e crregullimit te ankthit te pergjithsuar eshte eshte vet gjendja kronike e ankthit, ashtu sic e tregon dhe  emri. Kjo perckatohet si nje sindrome qe vjen nga shqetesimi i tepruar per 1 periudhe te pakten 6-mujore, gjate disa rrethanave te...

Stresi

10/06/2011 04:45
    Stresi është gjdo gjë që ushtron kërkesa ndaj të cilave ne duhet të përshtatemi.Ai mund të shkaktohet prej rreziqeve fizike ose kërcënimeve psikologjike.Presioni ndodh kur përpiqemi shumë për të plotësuar kërkesat që ushtrohen mbi ne nga të tjerët dhe nga vetvetja.Ankthi...

DEPRESIONI

09/06/2011 22:56
Te gjithe ne nje kohe jane ndjere te depresionuar, te merzitur, ose "blu". Te depresionohesh eshte nje reaksion normal tek humbja, luftat e jetes ose nje vleresim i dobet per vetveten. Por disa here ndenja e trishtimit behet teper e thelle, duke u zgjatur per sasi kohe shume te gjate dhe...

Fobitë

09/06/2011 22:53
Shkruan: Naime Hoxha Lidhur me temën: Frika nga merimangat; shtrëngata; të shkojmë te dentisti; të hipim në aeroplan.   Fobitë Shumë shpesh secilit prej nesh i ndodh të frikësohet nga diçka: merimangat, shtrëngata, të shkojmë te dentisti, të hipim në aeroplan e gjëra nga më të...

Çrregullimet seksuale

09/06/2011 22:52
Çrregullimet seksuale me te rendomta perfshijne nje frenim te deshires seksuale ose probleme te ciklit te reagimit seksual.Parimisht, ndahen ne dy grupe: parafilite, dhe crregullimet e funksioneve seksuale. Parafilite jan me baze psikike. Keto jane devijime seksuale te karakterizuara nga...

ÇRREGULLIMI OBSESIVO-KOMPULSIV

09/06/2011 22:51
Diagnostifikimi dhe te kuptuarit e çrregullimit obsesivo-kompulsiv (çrregullimet e ankthit)   Qrregullimi obsesivo-kompulsiv eshte klasifikuar nga DSM-IV (A.P.A., 1994) ne boshtin I, ne kategorine e qrregullimeve te ankthit. Ne kete kategori diagnostike bejne pjese qrregullimi i ...

Çrregullimet e personalitetit

09/06/2011 22:49
Nga Dr Valdete Alidema Serreqi, psikiatër     Personaliteti mund te definohet si tersi e tipareve emocionale dhe te sjelljes qe e karakterizojnë një person ne jetën e përditshme. Ne kondita te zakonshme është relativisht stabil dhe i parashikueshëm   Kur shndërrohen tiparet e...

Autizmi

09/06/2011 22:48
Autizmi (greq. αυτός, avtos - vetë) është një çrregullim i rëndë i funksioneve trunore dhe për rrjedhojë e sjelljes njerëzore, që veçohet me një dëmtim të komunikimit, ndërveprimit dhe përfytyrimit shoqëror. Njerëzit që vuajnë nga autizmi shpesh kanë një rreze të kufizuar interesash...

Çka është Down sindrom-i?

09/06/2011 22:47
    Down sindromi është kusht gjenetik (p.sh. diqka me të cilën ju keni lindur, që është I pranishëm te fëmiu prej momentit të ngjizjes!-mbetjes shtatëzënë) si shkak I pranisë së një kromozomi më tepër (ekstra). Kromozomet janë pjesëza të vockla që janë të pranishme në cdo qelizë...

Skicofrenia-Schizophrenia

09/06/2011 22:16
  Skicofrenia është semundje shumë komplekse, ku edhe simptomat janë tepër komplekse.   Çka është skicofrenia (Schizophrenia)? {mosimage} Skicofrenia është semundje shumë komplekse, ku edhe simptomat janë tepër komplekse. Sa i përket diagnozës psikiatrike të skicofrenisë ka...